Ontwikkeling mogelijk maken

We willen zo snel mogelijk beginnen met bouwen in de gebieden langs het Eemskanaal en rond de Grunoplas. Want we weten dat er veel mensen zijn die een woning zoeken. Maar we ontwikkelen de gebieden natuurlijk zorgvuldig. Daarvoor doorlopen we de verplichte procedures.

Nieuwe Omgevingswet: werken met programma’s

Eerder kondigden we aan dat we voor het hele plangebied een Omgevingsvisie en voor de deelgebieden Omgevingsplannen gingen maken. Binnen de nieuwe Omgevingswet is dat in de praktijk nog niet goed uitvoerbaar. Daarom moeten we een andere route nemen. Op basis van het Wensbeeld 2050 stellen we nu omgevingswetprogramma’s op voor de deelgebieden langs het Eemskanaal en rond de Grunoplas. Het college stelt deze vast, we verwachten eind 2024/begin2025. Daarna voeren we voor de afzonderlijke projecten de bijbehorende planologische procedure. Welke procedure dat is, is afhankelijk van het project. Daarover informeren we de omgeving.

Onderzoek naar effecten op het milieu

De ontwikkelingen hebben effecten op het milieu. We onderzoeken voor het hele plangebied wat de effecten zijn, bijvoorbeeld op bodem, geluid, lucht, water, planten en dieren. Dat doen we in de MillieuEffectRapportage (MER). Ter voorbereiding daarop maakten we vorig jaar een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In 2024 voeren we de onderzoeken uit die we daarin hebben benoemd.

Meer informatie over de NRD vindt u hier.

Het verkeersmodel, dat een belangrijke basis is voor een aantal van de onderzoeken (bijvoorbeeld naar geluid en luchtkwaliteit), liet even op zich wachten. In juni was het model klaar en de onderzoeken zijn nu in volle gang. In het deelgebied langs het Eemskanaal vindt bijvoorbeeld deze zomer archeologisch onderzoek plaats.

Klimaatscan

Voor de MER doen we ook een klimaatscan. Daarin onderzoeken we hoe we het plangebied zo kunnen ontwikkelen en inrichten dat we inspelen op de klimaatverandering. We krijgen immers steeds vaker te maken met extremen in warmte en neerslag. Vragen die we in dit onderzoek stellen zijn onder meer: Hoe vangen we water op en hoe houden we het vast? Hoe kunnen we met de ecologische groenstructuren die we gaan maken de biodiversiteit vergroten en versterken? Wat kunnen we doen om te helpen bij de transitie van de landbouw? De antwoorden hierop nemen we mee in de MER.

Vervolg

Samen leiden de onderzoeken tot de MER, die we aanbieden aan de MER-commissie. Deze schrijft dan een advies aan het college van burgemeester en wethouders. De MER is een openbaar document waar u op kunt reageren. We leggen het ter inzage en organiseren dan ook een informatieavond. We verwachten dat eind 2024/begin 2025 is.

Wilt u op de hoogte blijven van de procedures, terinzageleggingen en planning? Word dan lid van onze toekomstnieuwsbrief.